Barn från hela världen samlas på fredsläger i Reftele

Uppdaterad
Publicerad

De säger själva att några av dem är världens framtida ledare. I två veckor bor barn och ungdomar från åtta länder tillsammans på Stora Segerstad utanför Reftele och lär om varandras kultur och länder, och skapar vänskapsband för livet.

Pearl Mehda är ledare för den indiska delegationen. Liksom de andra sju ledarna har hon fyra barn med sig. Hon har varit ledare på flera läger tidigare, men är i Sverige för första gången.

– Det är väldigt annorlunda här. Hemma är det mycket trafik, här är det grönt och vackert. Vi bor på en bondgård, säger hon, samtidigt som en traktor kör förbi.

Förutom Indien finns här delegationer från Kanada, USA, Sverige, Finland, Indonesien, Italien och Storbritannien.

Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Lekar med twist

När SVT hälsar spelar deltagarna schack. Två personer spelar traditionellt brädspel parallellt med de andra, som är pjäser på en uppritad schackbräda på golvet i en gympahall.

– Vi leker vanliga lekar, men vi har ofta en twist på dem, så att det blir underlag för diskussioner om orättvisa och andra saker. På så sätt får barnen lära sig om hur människor i andra kulturer reagerar och får reflektera, berättar Mattias Sixtensson, som är stabspersonal på lägret, och minst sagt är en produkt av CISV, Children's international summer villages.

Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Fredsutbildning

Hans föräldrar träffades på 90-talet på ett läger i Brasilien och har idag tre barn som alla varit med i CISV. CISV är en organisation som arbetar med fredsutbildande aktiviteter. Sedan organisationen startade på 1950-talet har över 275 000 barn och ungdomar varit på läger över hela världen med CISV.

– Jag lär mig saker här som jag kan berätta för min familj och mina vänner i USA om, säger 12-årige Jaeden Fields, som kommer från Atlanta.

Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.