De fredade zonerna där det är förbjudet att fiska verkar hjälpa, konstaterar Charlotte Berkström, forskare på Sveriges Lantbruksuniverstitet SLU. Foto: Philip Naskret/SVT

Fredade zoner i Vättern har räddat rödingen

Uppdaterad
Publicerad

I tolv år har det funnits tre fredade zoner i Vättern där man inte får fiska. Syftet har varit att rädda arter som riskerar att fiskas ut och zonerna har blivit en stor framgång, konstaterades det vid veckans provfiske.

– Vi märker ju en stor förbättring, både i provfiskena och bland dem som är ute och fiskar i sjön. Det går nästan inte att åka hem utan att få ”firre” på sjön idag, säger Michael Bergström fisketillsynsman på Länsstyrelsen i Jönköping.

I Vättern finns det tre zoner som är fredade från fiske, Fingals utanför Huskvarna, Norrgrundet norr om Visingsö och väster om Ödeshög och Tängen mellan Karlsborg och Motala. Avsikten är att rädda framförallt röding från utfiskning.

Michael Bergström, fisketillsynsman på Länsstyrelsen i Jönköping, har lett provfisket i många år och glöder sig åt att de fredade zonerna verkar hjälpa. Rödingen har klarat sig. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Zonerna har hjälpt

Nu provfiskar länsstyrelsen och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tillsammans i södra Vättern för att se om det har hjälpt.

– Vi har ju sett en positiv trend generellt i Sverige, i Vättern, Östersjön och Västkusten också. De resultat vi har visar att det verkar hjälpa, säger Charlotte Berkström, forskare på Sveriges Lantbruksuniverstitet SLU.

De fredade zonerna upptar nästan 20% av Vättern yta. Utan zonerna hade det sett annorlunda ut.

– I och med att rödingbeståndet var i en sådan verklig svacka. Om man hade fortsatt fiska i den omfattning man gjorde. Fiskar man för hårt så kan de kapsejsa totalt. Sedan är det nästan omöjligt att få tillbaka dem.  Så det här var nog i grevens tid, menar Michael Bergström.

Kan öppna upp för fiske igen

Men frågan är nu om de fredade zonerna behöver vara kvar. Både länsstyrelsen och SLU-forskaren öppnar för att de kan komma att tas bort – vilket många fiskare hoppas på.

– Ja, i vissa fall så kan det vara så att man öppnar upp igen för fiske om man tycker att man har uppfyllt de kraven eller att det har återhämtat sig såpass bra, i hela Vättern till exempel. Då kan man tänka sig att man öppnar vissa områden igen, säger Charlotte Berkström.

– Det är väl inte omöjligt i framtiden, men när det vet vi ju inte än, säger Michael Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.