Större rovmärla är invasiv och har hittats på flera platser i Vättern. Foto: SVT

Fruktade kräftdjuret i Vättern här för att stanna: ”Dödar mer än det äter”

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva större rovmärlan är i Vättern för att stanna. Det lilla fruktade kräftdjuret dödar mer än vad det äter och har skapat stora problem för ekosystem på den europeiska kontinenten.

Den större rovmärlan äter andra märlor och smådjur och är så aggressiv att den slår ut andra arter. I vintras hittades den i Vättern och nu konstaterar Länsstyrelsen i Jönköpings län att det glupska lilla djuret är här för att stanna, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera.

– Man bör vara medveten om att det inte går att utrota den. Den är här nu och det kommer den att vara även framöver, säger fiskerikonsulent Rasmus Lindblad på länsstyrelsen till SVT.

Kan kommit hit på trailerdragna båtar

Den större rovmärlans ursprung kan spåras till Kaspiska havet och Svarta havet. Hur den tagit sig till Vättern är inte utrett, men det finns en stark misstanke att den följt med båtar eller redskap som tidigare varit i områden där djuret förekommer.

– Vi har satt upp skyltar vid sjöar för att informera om riskerna, säger Rasmus Lindblad.

Sprider sig

Det var i samband med en rutinundersökning längs Vätterns strandszon som upptäckten gjordes. På platser där den större rovmärlan tidigare etablerat sig har flera inhemska arter minskat.

Nu konstaterar länsstyrelsen att djuret finns i den östra, södra, och sydvästra delarna av sjön.

– Vi har sett att det exempelvis finns mycket av den vid Visingsö och även utanför Gränna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den har härjat på den europeiska kontinenten. Nu är den här, den större rovmärlan. I klippet berättar vattenvårdaren vad det kan innebära för Vättern. Foto: Jonas Roth, Artdatabanken SLU/SVT

Så undviker du att sprida rovmärlan

• Töm ut allt vatten från din båt eller utrustning innan den flyttas.

• Torka utrustning som dykardräkter, badleksaker, fiskeredskap, båtar och annan utrustning innan du flyttar dem till ett nytt vatten. Det räcker att de får lufttorka ett par dagar.

• Rengör båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment innan du flyttar dem till ett nytt vatten.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.