Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson berättar i klippet om varför man ska äta pensionerade kor. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Mjölkkor på pensionat i Hagshult – ska bli mat

Uppdaterad
Publicerad

Det finns bara ett enda kopensionat i Sverige – och kanske i hela världen. I Hagshult i Vaggeryds kommun jobbar man för att göra nötköttsproduktionen mer miljömedveten.

Cirka 70 pensionerade kor betar just nu i Hagshult och från att korna kommer hit tar det 6-12 månader innan de betat tillräckligt med gräs för att bygga om sina kroppar.

Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag driver verksamheten Hagshultskossornas Kopensionat. Ett helt fossilfritt jordbruk som satsar på fossilfri nötköttsproduktion och på gården tycker man att det är ett problem att både inköpare och kunder idag inte väljer kött mer miljömedvetet.

Lantmännen släpper ny rapport

Rapporten Framtidens Jordbruk från Lantmännen visar hur klimatpåverkan från just nötköttsproduktion kan minskas avsevärt redan idag samtidigt som produktion och lönsamhet går hand i hand.

Följ med till kopensionatet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.