Till vänster är golfspelaren Ingrid Joelsdotter Sjöberg med grön tröja och gråa jeansshorts. Till höger syns benen på en tjej som ska slå iväg en golfboll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingrid Joelsdotter Sjöberg var ensam tjej i gruppen när hon började spela. Se mer i videon. Foto: Julia Timhagen/SVT

Golftrend bland unga – fler lockas till sporten

Publicerad

Sedan pandemin har intresset för golf ökat, speciellt bland ungdomar. På Gränna golfklubb har man märkt av trenden.

Att många börja spela golf har blivit lite av en trend bland yngre under de senaste åren. I många fall följer man med sina föräldrar till banan, men ungdomarna tar även med sig sina kompisar som är sugna på att prova på.

Många av de lite äldre som börjar är oftast killar, men i träningsgruppen för nybörjare på Gränna Golfklubb i åldrarna 9-15 år är majoriteten tjejer.

– Det är många yngre tjejer som också börjar spela och det är fantastiskt kul, säger Joakim Palmér, tränare och junioransvarig på Gränna golfklubb.

Svårt att hitta tränare

Att så många vill komma och spela för även med sig utmaningar. Den största svårigheten är, enligt Joakim, att hitta ledare och tränare.

Olivia Rickschöld har sommarhus i Grännatrakten och brukar komma till klubben och spela på somrarna. Hon berättar att hon har märkt av att sporten har blivit populär bland ungdomar även i Stockholm där hon kommer ifrån.

– Det är mycket mer populärt med golf nu än vad det var förut, säger Olivia Rickschöld.

Här är ökningen störst

Pojkjuniorer upp till 21 år har ökat kraftigt, totalt 11 000 fler medlemskap än i fjol.

Alltså står pojkjuniorerna för nästan hela ökningen av antalet medlemskap i Golfsverige 2024.

Källa: Svenska Golfförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.