Hovrätten fastställer livstidsdomarna mot de tre män som mördade en man i 20-årsåldern i Tranås i oktober i fjol. Foto: Polisens förundersökning

Göta Hovrätt fastställer livstidsdom för Tranåsmordet

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord och grov mordbrand i Tranås får sina straff fastställda av Göta hovrätt. Männen döms för att brutalt ha misshandlat en man i 20-årsåldern och därefter tänt eld i närheten av hans kropp.

I slutet av oktober förra året ryckte räddningstjänsten ut till en brand i en lägenhet i Tranås. En rökdykare fann en ung man i 20-årsåldern som var allvarligt skadad. Han hade blivit brutalt misshandlad med järnrör och kniv. Gärningsmännen hade även kastat en brinnande filt över den skadade mannen efter misshandeln, vilket ledde till hans död.

De dömda männen, två i 35-årsåldern och en i 20-årsåldern, har alla förnekat brott. Den yngre mannen har erkänt att han varit i lägenheten och att han släppt in de andra två.

Synnerligen grovt
I sin överklagan till hovrätten ville samtliga att åtalet skulle ogillas och att de skulle frikännas. Men hovrätten väljer alltså att gå på tingsrättens linje och skriver i sin dom att mordet måste ha inneburit svårt lidande och dödsångest för offret och att tillvägagångssättet vid mordet har varit synnerligen brutalt och hänsynslöst.

En av juristdomarna hade dock en skiljaktig mening vad gällde straffet för den yngre mannen som han ansåg enbart borde dömas för medhjälp till synnerligen grov misshandel. Dock ansåg majoriteten att han skulle dömas för mord.

I klippet nedan berättar SVTs reporter om tingsrättens dom, som nu alltså har fastställts av hovrätten.

utbränt rum i lägenhet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar reporter Gustaf Söderström mer om domen i det så kallade Tranåsmordet. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord Tranås

Mer i ämnet