Nu blir det gratis med mensskydd för unga flickor i Jönköping. Skydden kommer finnas på skoltoaletterna. Foto: Jessica Gow/TT

Gratis mensskydd på skolor i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Politiska koalitionen i Jönköping har nu bestämt att mensskydd ska vara gratis till tjejer på högstadiet och nu har skåp med bindor och tamponger satts upp på de nio skolorna i kommunen.

– Vi är många som har tänkt länge att det borde vara gratis för alla kvinnor egentligen men fria mensskydd på högstadiet är ett första viktigt steg, säger Anna Carlsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kommunen har nu köpt in speciella skåp med bindor och tamponger som satts upp på ett par toaletter på varje högstadieskola. Toaletterna är märkta med ”menssäker toalett”.

– Jag är jätteglad över att vi gör det här. Som ung tjej kan det ibland kännas jobbigt om man får mens i skolan och man kanske går hem om man glömt skydd. Det blir en trygghet att veta att det finns mensskydd på skolan, säger Anna Carlsson (S).

Lektion om mens

Skolsköterskor i kommunen har nu vid terminsstarten hållit lektioner där man berättat om att det blir gratis mensskydd och att det är viktigt.

– Det har blivit ett bra tillfälle att prata om mens och mensskydd med alla elever för att avdramatisera det här.

Enligt Anna Carlsson handlar det inte om några stora summor för inköp av bindor och tamponger, utan det ryms inom varje skolas budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.