• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Simon Häggström har under flera år varit ett välkänt namn i prostitutionsdebatten och en flitigt anlitad föreläsare. Idag besökte han gymnasister i Värnamo. Foto: SVT

Gymnasieelever i Värnamo fick lära sig mer om sexualbrott och prostitution

Uppdaterad
Publicerad

De vuxna behöver bli bättre på att nå fram och prata om sexualitet, porr och prostitution med barn- och unga. Det var budskapet när författaren och polisinspektören Simon Häggström idag besökte Finnvedens gymnasium i Värnamo. 

– Porren är en väldigt stor del av ungas liv i dag och jag vill få dem att reflektera över hur det egentligen påverkar dem, säger Simon Häggström, uppvuxen i Stockaryd i Sävsjö kommun, som är polis specialiserad på prostitution och människohandel i Stockholm.

Många utsatta för övergrepp

I samband med Internationella kvinnodagen föreläste han i dag för elever på Finnvedens gymnasium. En av dem som lyssnade var Alva Collbo, i årskurs två.

– Jag tar med mig siffrorna han visade upp. Man vet ju att det är många som blivit sexuellt trakasserade, men att det är så många är läskigt.

Hon hänvisar till de siffror som Simon Häggström presenterade som visar att drygt 36 procent av tjejerna och tolv procent av killarna bland de 3 282 tillfrågade gymnasieungdomar i Sverige svarat att de någon gång i livet utsatts för ett fysiskt sexuellt övergrepp. Siffrorna kommer från undersökningen Unga, sex och internet efter Metoo 2021.

Alva Collbo på Finnvedens gymnasium var en av dem som lyssnade på föreläsningen. Foto: SVT

”Vuxenvärlden sticker huvudet i sanden”

Simon Häggström, som ofta föreläser på gymnasieskolor, upplever att många unga i dag har ett stort behov att prata om de här frågorna.

– Väldigt många ungdomar har ju blivit utsatta för sexualbrott och det måste vi våga prata om, men vuxenvärlden sticker huvudet i sanden.

Vad är risken med att inte prata om det här?

– Risken är att vi hamnar i ett samhälle där pornografin tillåts diktera villkoren för vad som är normalt sex och det är ju förödande.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.