Tingsrätten i Jönköping beslutade att en tonårspojke från länet som bland annat är misstänkt för försök till mord ska utlämnas till Danmark. Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Häktad tonåring ska utlämnas till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åring från de södra delarna av Jönköpings län, som i måndags häktades misstänkt för bland annat försök till mord ska utlämnas till Danmark. Det beslutade Jönköpings tingsrätt på onsdagen.

Tonårskillen, som är folkbokförd i Halland, anhölls i slutet av förra veckan efter att dansk polis utfärdat en nordisk arresteringsorder. I måndags beslutade tingsrätten att 16-åringen skulle häktas tills rätten fattat beslut om han skulle överlämnas till Danmark.

Det beslutet fattade tingsrätten i Jönköping under onsdagseftermiddagen. Rätten menade att alla formella krav för ett överlämnande är uppfyllda. Tonåringen ska vara fortsatt häktad tills beslutet har verkställts.

Den misstänkte 16-åringen motsatte sig att han ska överlämnas till Danmark och bli kvar i häktet.

Flera inblandade

16-åringen är bland annat misstänkt för mordförsök, men dansk polis har så här långt inte velat uttala sig om den exakta brottsmisstanken.

Ytterligare tre personer är sedan tidigare häktade misstänkta för inblandning. En 25-årig svensk medborgare som för en vecka sedan greps med handgranater i Köpenhamn. En 31-årig dansk man med kopplingar till gängkriminalitet är misstänkt för att ha överlämnat handgranaterna till honom. Ytterligare en 25-årig dansk gängmedlem häktades i fredags misstänkt för inblandning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.