Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig svarar på forskningsstudien som visar på samband mellan sämre sjuksköterskebemanning och högre dödlighet i Eksjö och Värnamo. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Hälso- och sjukvårdsdirektören om studien: ”Det är olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Jönköpings län beklagar sambandet mellan färre sjuksköterskor och ökad dödlighet på intensivvårdsavdelningarna i Eksjö och Värnamo jämfört med Jönköping under pandemin. Regionen förstärker nu avdelningarna i Eksjö och Värnamo.

I klippet: Så ser hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig på sambandet mellan färre sjuksköterskor på covid-iva i Eksjö och Värnamo och högre dödlighet där jämfört med Jönköping.

Under förra året beslöt Region Jönköpings län att göra en utredning av intensivvårdsavdelningarna i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Resultatet blev att man kommer att utöka med en iva-plats i Jönköping och förstärka bemanningen med sex sjuksköterskor i både Värnamo och Eksjö. Målet är en jämlik vård på de tre sjukhusens intensivvårdsavdelningar.

– Det är fortfarande en större vårdtyngd på patienterna i Jönköping, men vi vill minska skillnaden i bemanningen mellan de tre sjukhusen, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.