– Det är mycket trögare att åka på de här skidorna, berättar David Erixon när han visar upp den omkring 100 år gamla skidutrustningen som han ska ha under lördagens lopp.
Tävlingen ska efterlikna det första Vasaloppet i så stor utsträckning som möjligt. Underlaget ska påminna om hur det var 1922. Till exempel ska vissa sträckor vara uppkörda med häst och släde och andra bestå av packad snö på skogsväg eller stig.
– En stor utmaning har varit att få till en optimal utrustning som passar bra för mig, säger han och visar några varv i konstsnöspåret på Hallby-anläggningen utanför Jönköping.
Extremlopp i Kanada
Trots att David Erixon inte är elitåkare har han gjort sig känd i skid-Sverige genom att ha genomfört flera långa skidexpeditioner såsom att åka genom hela Norge, från syd- till nordspets. Han har även deltagit i ett 70 mil långt extremlopp i Kanada där det som kallast kunde vara minus 40 grader.
Efter 23 vanliga Vasalopp ska han nu vara med i Jubileumsvasan som är ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet för hundra år sedan.
Över 500 sökte
Starten på lördag går klockan 07.04, samma tid som premiärloppet. Och precis som för 100 år sedan är det 139 startande även nu.
Totalt kom 548 ansökningar in. En jury har sedan utsett deltagarna och där finns bland annat ättlingar till den första vasaloppsvinnaren, tidigare vasaloppssegrare och flera nationella mästare, världsmästare och OS-medaljörer inom längdåkning och skidskytte.
Fem åkare från Jönköpings län är uttagna, och på Vasaloppets hemssida finns hela deltagarlistan.
I klippet ovan ser du hur det är att åka på de 100 år gamla skidorna.
Jubileumsvasan
Distans: 90 kilometer
Start: Gemensam start kl. 07.04 på en åker nedanför Vasastenen, några hundra meter från Olnispagården i Sälen
Mål: Vid Gustav Vasa-statyn i Mora
Kontroller: Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg
Typ: Individuell skidtävling (En segrare koras, men hela loppet ses mer som ett firande än en tävling)
Utrustning: Tidsenlig, så som det var 1922
Stil: Klassisk teknik anno 1922 (fri åkteknik)
Klass: Gemensam klass för damer och herrar
Ålder: Du får delta i loppet från året du fyller 19 år
Priser: Segraren blir bekransad. Medaljer delas ut till alla.