Gheorge Hortolemei-Lupu, eller Gica som han kallades av vännerna, var välkänd i Huskvarna. Under de sista fyra åren levde han som hemlös i staden. Flera Huskvarnabor har berättelser om mannen – även om de flesta minns honom mest som den stillsamme person som varje dag satt utanför Rosengallerian.
Han beskrivs som tillbakadragen men väldigt snäll. Som den där gången då han störtade fram för att hjälpa den äldre kvinnan som hade fallit utanför gallerian. Han var den ende som erbjöd sig att hjälpa.
Men Hortolemei-Lupu hade levt ett helt annat liv innan han kom till Sverige. Volontärerna på Kyrkhjälpen, som sedan fyra år tillbaka hjälper utsatta EU-migranter i Södra Vätterbygden, kände mannen väl.
– Han satt alltid för sig själv i de lokaler vi erbjöd honom frukost och kvällsmat. Han tyckte om att sitta och läsa, säger Iréne Lindahl som ingår i ledningsgruppen för Kyrkhjälpen Södra Vätterbygden, till SVT Nyheter.
Hon träffade honom i stort sett varje vecka. Antingen i samband med att han erbjöds frukost eller kvällsmat, eller under pingstkyrkans gudstjänster som han ofta besökte.
Blev av med jobbet i Rumänien
Enligt Lindahl hade Hortolemei-Lupu tidigare haft ett ordnat liv i Rumänien. Han arbetade som sättare på ett tryckeri. Han var gift och hade två barn. Men sedan blev han av med jobbet och det blev skilsmässa mellan honom och hans fru. Då valde han, för åtta år sedan, att lämna Rumänien.
– Han sökte jobb i olika länder men fick inget. Även när han kom till Sverige försökte han hitta jobb inom sitt yrke, men han kunde inte svenska och det var inte enkelt, säger hon.
Till sist valde han att tigga till sitt levebröd. De var så han kom att försörja sig under sina år i Huskvarna.
”Han var alltid vänlig”
Lindahl konstaterar att han skiljde sig ganska mycket från de flesta andra EU-migranter som Kyrkhjälpen har hjälpt genom åren. Många kommer till Sverige tillsammans med släktingar eller vänner. Många tigger för att skicka pengar till familjen i hemlandet. Men Hortolemei-Lupu hade, vad hon vet, ingen kontakt med sin familj. Han hoppades i stället få ett ordnat liv här i Sverige.
Bara en enda gång, en kall vinternatt, sökte han sig till härbärget. Oftast klarade han sig själv. På vintrarna sov han ibland i ett garage. På somrarna sov han under ett betongblock i parken där han hittades mördad.
– Han var alltid vänlig, alltid tacksam och allt var alltid okej när man frågade lite extra om hur det var med honom. Han var en fridens man, säger Iréne Lindahl.
Trakasserades i två år
En 16-årig pojke sitter nu häktad misstänkt för mordet på Gheorge Hortolemei-Lupu och fler tonårspojkar misstänks vara inblandade. Enligt källor till Sveriges Radios Ekot och P4 Jönköping ska mordet ha föregåtts av en lång tids trakasserier.
Ett dussintal personer med insyn i händelserna berättar, oberoende av varandra, att några tonårspojkar under två års tid har hånat och filmat mannen mot hans vilja. Flera av filmerna ska också ha delats i sociala medier. Tonårspojkarna ska också ha gett Gica öknamnet ”råttan”.
Polisens presstalesperson i Region Öst Erik Terneborn säger till SVT Nyheter att han kan inte uttala sig om det enskilda fallet utan hänvisar till förundersökningsledaren på åklagarmyndigheten.
SVT Nyheter har sökt åklagare.