Jennie Barona i en sjukhuskorridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Jennie Barona, skyddombud på akuten i Jönköping, tycker om regionens handlingsplan för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Handlingsplan för akutens arbetsmiljö – men personalen tror inte det räcker

Uppdaterad
Publicerad

Efter Arbetsmiljöverkets kritik mot akuten på länssjukhuset Ryhov i Jönköping i vintras, har nu regionen lämnat in en handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön. Den innehåller bland annat utbildning för personalen, längre dygnsvila och riskbedömning av lokalerna.

I klippet: Därför tror inte Jennie Barona, skyddombud på akuten i Jönköping, att handlingsplanen räcker.

I vintras krävde Arbetsmiljöverket att Region Jönköpings län skulle öka personalens kompetens kring sina arbetsuppgifter och arbetsmiljöriskerna på akutmottagningen på Ryhov samt motverka att arbetstiderna leder till ohälsa. Regionen skulle också undersöka risker kopplade till lokalerna.

Om inte regionen senast den 9 juni åtgärdade punkterna skulle de tvingas betala ett vite på 500 000 kronor.

Regionen föreslår åtgärder

Regionen har nu skickat en handlingsplan till Arbetsmiljöverket. Bland annat ska man följa de nya bestämmelserna kring 11 timmars dygnsvila och säkerställa att inga medarbetare får mer än 200 övertidstimmar per år. Regionen ska också förändra organisationen så att man får mer närvarande chefer i verksamheten. Man anlitar också hyrsjuksköterskor för att underlätta för nya medarbetare att skolas in i arbetet på ett tryggt sätt.

Vårdförbundet tror inte handlingsplanen räcker

– Vi tror inte åtgärderna som regionen beskriver är tillräckliga för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som vi haft under lång tid och som gör att vi tappar erfaren personal, säger Jennie Barona, skyddsombud på akutmottagningen.

Den 7 juli ska Arbetsmiljöverket besöka akutmottagningen i Jönköping för att följa upp regionens åtgärder och därefter ta ställning till om handlingsplanen räcker för att komma tillrätta med bristerna i arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.