Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades den 25 november 2011 i Västafrikanska Mali när han var på motorcykelresa genom Afrika. Den 26 juni släpptes han plötsligt efter 2.000 dygn i fångenskap hos en grupp med koppling till al-Qaida.
”Skägget behåller jag”
Nu kommer en första hälsning från Johan Gustafsson riktad till alla som tänkt på honom under de år som har gått.
– För några dagar sedan satt jag ensam och isolerad i Sahara. Idag sitter jag här tillsammans med min familj. Jag är hemma. Jag vill tacka min familj och alla som skänkt mig en tanke, säger Johan Gustafsson i en video som har skickats till SVT Nyheter.
Han låter påtagligt rörd och ler stort.
– Jag tacka Sverige som land för vad de har gjort. Jag mår bra, jag mår bättre än bra och skägget det behåller jag tills syskonbarnen får ta hand om det. Tack, säger Johan Gustafsson.
I bakgrunden hörs lättade skratt från de omgivande familjemedlemmarna.
Befinner sig på hemlig adress
Johan Gustafsson befinner sig någonstans i Sverige nu, men vill inte säga var.
Familjen meddelar nu att de kommer att fortsätta avböja alla intervjuer tills vidare.
Hur frisläppandet av Johan Gustafsson har gått till vill varken utrikesminister Margot Wallström (S) polisen berätta. Enligt nyhetsbyrån AFP ska han ha hittats i öknen.
LÄS MER: Johan Gustafsson släpptes i öknen
Under de drygt 2.000 dygn som Johan Gustafsson satt fånge hos al-Qaida var informationen om hans situation mycket knapphändig. Men hans familj hemma i Sverige ska då och då ha fått enstaka livstecken från honom, bland annat i form av videofilmer.
LÄS MER: Johans mamma om frigivningen
Den 26 juni kunde Utrikesdepartementet bekräfta att Johan Gustafsson hade landat på svensk mark och att han återförenats med sin familj.
I modern tid har ingen annan svensk varit kidnappad under så lång tid.
Bakgrund: Johan Gustafsson
Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke, en britt/sydafrikan och en tysk man på restaurang i Timbuktu i norra Mali, enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl.
Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.
Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta.