Det skiljer sig stort mellan länets kommuner om reglerna för fyrverkerierna. I listan nedan kan du se var de mest respektive minst generösa reglerna finns. Foto: Bertil Ericson /TT

Här är reglerna som gäller för nyårsfyrverkerier i din kommun

Publicerad

För de som vill fira in det nya året med fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor finns det en del att tänka på. Det är dessutom olika regler för nyårsafton beroende på var i länet du bor.

För att få skjuta fyrverkerier på platser där människor finns så krävs tillstånd från polisen. Men under vissa högtider, som nyårsafton, så görs undantag från reglerna.

I Jönköpings kommun är det bara tillåtet att skjuta fyrverkerier från klockan 12 fram till klockan 03. Bestämmelserna gäller överallt i kommunen, oavsett om det är en allmän plats eller inte.

I Habo kommun är det tillåtet att skjuta fyrverkerier från klockan 12 till 03.

I Mullsjö kommun är det tillåtet från klockan 18 till 03.

I Nässjö kommun är det förbjudet att använda fyrverkerier i tätortens centrala delar (skiss finns på kommunens hemsida). I övrigt tillåts fyrverkerier från klockan 18.00 nyårsafton till klockan 12.00 nyårsdagen.

I Eksjö kommun är all form av pyroteknik förbjuden i centrala Eksjö. Förbudet gäller för området från Sankt Lars kyrkogård i norr till stationsområdet i söder samt av Västerlånggatan i väster till Regementsgatan i öster.

I Vetlanda kommun är det tillåtet att skjuta fyrverkerier på nyårsafton fram till klockan 03 dagen efter. Dock är det alltid förbjudet att anordna fyrverkeri och använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från vårdenheter.

I Sävsjö kommun är det tillåtet från klockan 18 till 02.

I Tranås kommun är det tillåtet från klockan 20 till 01.

I Aneby kommun krävs tillstånd från polisen inom detaljplanerat område.

I Vaggeryds kommun är det tillåtet att använda fyrverkerier på nyårsafton, enligt polisens uppgifter. Det är dock alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från tre servicehus, se lista på kommunens hemsida.

I Värnamo kommun är det tillåtet att skjuta fyrverkerier från klockan 17 till 02.

Gislaveds kommun kräver alltid, oavsett tid på året, tillstånd från polismyndigheten för pyroteknik.

I Gnosjö kommun är det tillåtet med fyrverkerier från klockan 14 till 02.

Veronica Frohlund sitter på marken med en boxerhund, omgiven av en skogsliknande miljö med träd i bakgrunden. Personen bär en svart jacka och kramar om hunden med ena armen. Hundens uttryck är vänligt och nyfiket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veronica Frohlund har tränat sin hund Jalla att klara av de höga smällarna vid tolvslaget på nyårsafton. Foto: Julia Timhagen

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri:

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

• Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

• Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

• Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

• Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

• Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

• Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.

• Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

• Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

• Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Jönköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.