Det finns fortfarande vanlig fika i elevkaféet, men också fruktsallad och smoothies. Foto: SVT

Här är skolan som väljer bort socker

Publicerad

Barn och unga äter för mycket socker. På Per Brahegymnasiet byttes sockerstinna varor ut mot nyttiga. Då ökade försäljningen och eleverna är nöjda.

Högst tio procent av det barn och ungdomar äter varje dag bör komma från tillsatt socker, men enligt Livsmedelsverket får många i sig mer än dubbelt så mycket.

 Per Brahegymnasiet i Jönköping har medvetet satsat på att minska sockret i cafeterian och då ökade försäljningen. 

– Vi har fått jättebra respons, säger Pia Widell, kökschef på Per Brahegymnasiet i Jönköping.  

Bullar och kakor finns visserligen kvar i cafeterian på Per Brahegymnasiet i Jönköping men det är smoothies, fruktsallad och mackor som säljer bäst. I snitt gör köket 100 smoothies och över 100 fruktsalladsburkar i veckan. Det går åt ungefär 200 mackor om dagen och det kan jämföras med i snitt 25 bullar om dagen. 

– Det matiga alternativet går bättre numera, säger Pia Widell.

”Bättre än choklad”

Och eleverna verkar uppskattar den nya inriktningen i caféet. 

– Det är väldigt bra tycker jag. Det märks att det är många fler som handlar här och det blir lättare att välja när det finns mer att välja på, säger Jonathan Palmér på Per Brahegymnasiet.

Hur ofta köper du smoothie?

– Kanske tre gånger i veckan. Det är ju bättre än att köpa choklad, säger Tindra Smeid.

På två år har omsättningen i skolans café fördubblats och inte på bekostnad av att eleverna äter mindre skolmat, menar kökschefen.

Varför kändes det här viktigt?

– Vi kollade på kommunens riktlinjer att man ska tänka på vad man säljer och göra eleverna medvetna om vad de äter. Då får vi kompromissa mellan fikastuket och lite nyttigare alternativ, säger Pia Widell.   

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) bör högst tio procent av det barn och ungdomar äter dagligen komma från tillsatt socker. Det betyder ungefär 12 sockerbitar. Men flera undersökningar, bland annat från Livsmedelsverket visar att uppemot 25 procent av de dagliga kalorierna kommer från läsk, saft, godis och bakverk.

Svårt att helt undvika sött

 Men även om skolcaféet på Per Brahegymnasiet nu blivit mer hälsosamt är det svårt att undvika sockret, menar de elever vi pratar med.

– När man går i skolan blir man sugen och vill  ha godis för man är trött och hungrig och då tar man något sött, säger Sofie Björefeldt.

– Någon form av socker blir det ju alltid, men jag försöker att inte medvetet äta socker varje dag, säger Jonathan Palmér.  

– Det kan ju bli ett problem på sikt. Dåligt för tänderna, kroppen och hälsan. Det borde jag tänka på, säger Sofie Björefeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.