En person står vid en tandläkarmottagning, med en tandläkarstol och utrustning i förgrunden. Rummet är ljust och utformat för tandvård, med olika verktyg synliga på arbetsytor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lars Råsberg på biståndsorganisationen Human bridge vilken skillnad återbrukad sjukvårdsutrustning gör runt om i världen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Här återbrukas sjukvårdsutrustning – räddar liv i Afrika

Publicerad

Biståndsorganisationen Human bridge med säte i Holsbybrunn utanför Vetlanda skickar varje år runt 100 sändningar med sjukvårdsutrustning till framförallt Afrika.

– Det innebär att många människor i dessa länder får en vård de inte skulle fått annars, säger Lars Råsberg, biträdande director på hjälporganisationen.

Human bridge har avtal med runt hälften av landets sjukvårdsregioner som innebär att organisationen tar emot utrustning som har kasserats från vården. Det handlar bland annat om ultraljudsapparater, sjukhussängar, operationssängar och tandläkarutrustning.

Rengörs och repareras

Utrustningen rengörs och repareras om det finns behov av det och skickas sedan till länder i framförallt Afrika, men även i östra Europa.

– Vi skickar iväg runt 800 ton per år, vilket är ungefär hundra 40-fots containrar eller trailers, säger Lars Råsberg.

I klippet berättar Lars Råsberg om vilken nytta hjälpsändningarna gör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.