Studenten får hörselkåpor på huvudet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet testar distriktssköterskestudenten Sofia Örtlund Eklind äldredräkten. Hon tycker att det är en nyttig erfarenhet. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Här får studenter på Hälsohögskolan i Jönköping uppleva ålderdomens baksida

Uppdaterad
Publicerad

För att öka förståelsen för hur det är att åldras och leva med funktionsnedsättningar får distriktssköterskestudenter på Hälsohögskolan i Jönköping nu testa en så kallad äldredräkt i undervisningen.

– Det är en väldigt nyttig erfarenhet att få uppleva hur begränsad man kan vara, säger studenten Sofia Örtlund Eklind, som tror att den här kunskapen gör henne till en bättre distriktssjuksköterska.

Äldredräkten Gert – som står för Gerontologisk test suit – simulerar flera rörelsebegränsningar och funktionsnedsättningar som många äldre kan drabbas av.

Dräkten finns redan i flera kommuner i Sverige och sedan en tid tillbaka alltså även på Jönköping University.

– Studenterna kan läsa hur det är att bli äldre, men att få den här erfarenheten och känslan i kroppen är ett jätteviktigt komplement, säger Julia Lindblom – lärare och doktorand på Hälsohögskolan i Jönköping.

Ökar empatiska förmågan

– Vi vet sedan tidigare forskning att vårdpersonal och studenter har stereotypa föreställningar om hur det är att bli äldre. Här får de ett annat perspektiv och känner av i kroppen hur det är att vara äldre, säger Elzana Odzakovic, ansvarig för specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssjuksköterska.

Se mer i klippet ovan.

Benskydd med nitar i

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan visar Hälsohögskolans lärare Charlotta Wigenius delar av äldredräkten. Foto: Linda Mathillas/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.