”Det är sättet som är det otillåtna”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga på barnhemmet Oasen i Aneby hävdar att Socialstyrelsen själva, för tio år sedan, gav hemmet tillstånd att använda metoden med timeoutrum. Men trots flera anmälningar genom åren och flera inspektioner är det först nu myndigheten agerar och polisanmäler verksamheten.

-Anmälningarna mot att vi håller barnen har om inte försvunnit, så åtminstone minskat under de här åren till stor del därför att barnet kan sitta i lugn och ro och lugna ner sig tillsammans med personal, säger Rune Nensén som äger Oasen.

Men Birgitta Hagström som är enhetschef på Socialstyrelsen i Jönköping säger att dom aldrig gett tillstånd till något timeoutrum utan endast till den verksamhet som bedrivs på Oasen. Men trots tillsynsbesök flera gånger om året har rummet inte kritiserats.

Oasen

-Det är ju inte själva rummet i sig som vi riktar kritik mot, utan sättet att begränsa barnens rörelsefrihet. Det spelar ingen roll om ett barn med tvång eller våld förs till ett timeoutrum eller något annat utrymme och hindras att komma ut. Det är sättet som är det otillåtna. Och det händer mer eller mindre som rutin på Oasen, säger Birgitta Hagström.

Men Rune Nensén menar att det är en metod som är nödvändig både för personalens och barnets bästa.

-Det kanske handlar om en tre-fyra barn som ofta hamnar i den här situationen. Det är också barn som vi talar om för socialtjänsten att dom möjligen är för svåra för oss. Barnen kanske måste flyttas till en låst avdelning på institution.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oasen

Mer i ämnet