En delad bild som visar två scener. Till vänster ses en person som tankar en bil vid en bensinstation, med en bensinpump och en annan person i bakgrunden. Till höger visas ett rum med en toalett där det finns överblivna föremål på golvet, markerade med en röd cirkel för att framhäva brand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningskameran vid bensinstationen visar att de två männen i 30-årsåldern fyllde upp flera petflaskor med etanol strax före branden. Foto: Från Polisens förundersökning

Här köper de åtalade bensin – en timme före branden i Bodafors

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 30-årsåldern misstänks ha försökt mörda en man i 60-årsåldern genom att binda fast honom vid en stol och tända eld på byggnaden där han befann sig.

Nu ställs de inför rätta i Eksjö tingsrätt.

En timme före larmet om brand i en företagslokal i Bodafors den 5 maj fångar en övervakningskamera de två männen vid en bensinstation där de fyller petflaskor med etanol. De betalar kontant och åker sedan till lokalen där de, enligt åtalet, misshandlar och binder fast företagaren, innan de tänder eld på flera ställen i lokalen.

Nekar till brott

Männen säger att de varit på platsen men förnekar brott.

De åtalade hävdar att hela händelsen var ett försök till försäkringsbedrägeri och att offret var med på planerna, en förklaring som inte styrks av utredningen.

Hör SVT:s reporter Ulrica Abrahamsson berätta mer om de åtalades version i videoklippet.

Avtryck på flaskor

Bland bevisen finns bland annat de åtalades dna på de petflaskor som hittades i lokalen. Åklagaren visar också på telefonkommunikation mellan de två åtalade, som bevis för att de agerat på egen hand.

Samtidigt åtalas mannen i 60-årsåldern för försäkringsbedrägeri, då polisen hittade en cykel som anmälts stulen 2022, under husrannsakan. Den cykeln hade mannen fått ut försäkringspengar för. Själv hävdar han att han köpt nya delar till cykeln för försäkringspengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.