Enligt kostchefen i Aneby, Kalle Tegenfeldt, har trycket blivit för hårt i och med att många föräldrar har krav på barnens mat utan att egentligen ha tillräckligt med kunskap i området. Foto: SVT

Här krävs läkarintyg för specialkost i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Jönköpings län kräver läkarintyg från elever som vill ha mat utan till exempel gluten och laktos. Skolköken klarar inte av alla krav på specialportioner. Något som kan ställa till det för bland annat barn med ADHD som kan behöva särskild mat, men ännu inte har ett läkarintyg. 

På Furulidskolan i Aneby och i många andra kök runt om i länet görs allt fler specialportioner i takt med fler nyanlända som inte äter gris. Men också på grund av att matöverkänsligheten ökat och att intresset för dietkoster blivit stor. Bara i dag är cirka 200 av de 950 portioner som görs specialkost.

– Allt från minus gris till minus lök till minus paprika, säger Maria Engelbrektsson, som jobbar i dietköket på Furulidskolan i Aneby. 

– Det finns massor av olika rätter och det får inte bli fel, säger hon. 

Stressigt i köket

Det är stressigt i köket när SVT Nyheter är på besök. Säkerheten är en av orsakerna till att Aneby nu valt att ställa krav på läkarintyg. Inte för vegetarisk mat eller de som inte äter gris, men om man är allergisk eller överkänslig. I alla kommuner förutom Värnamo, Gislaved och i Tranås behövs nu ett läkarintyg. Enligt kostchefen i Aneby, Kalle Tegenfeldt, har trycket blivit för hårt i och med att många föräldrar har krav på barnens mat utan att egentligen ha tillräckligt med kunskap i området. 

– Man har ett önskemål men har kanske inte kollat upp hela vägen utan testar lite, säger han.

Varför är det här ett problem för er?

– Det belastar ju dietköket och det är tungt belastat som det är.

”Rätt energi till hjärnan”

Riksförbundet Attention som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som exempel ADHD och Aspergers syndrom befarar att de nya riktlinjerna kommer ställa till problem. Många av de barn Susanne Staaf träffar säger att de mår bra av en viss typ av mat, berättar hon.

– Just det här att få rätt energi till hjärnan för den fungerar på ett annat sätt till exempel vid ADHD. 

Men det finns för lite forskning i Sverige på det här och därför kan det vara svårt att få läkarintyg. 

– I Sverige har vi inte kommit på den här biten än. Det finns mycket forskning sedan lång tid tillbaka från exempelvis Tyskland och USA, men inom sjukvården här finns inte det än, säger Susanne Staaf, ordförande för Attention i Jönköping.

Enligt Patricia Tisell, allergikonsulent på Region Jönköpings län, är det viktigast att alla barn får i sig rätt näringsämnen.

– Plockar man bort viktiga näringskällor så måste man veta hur man ska ersätta dem, säger hon.

Vill lösa situationen

Hur det blir för de här barnen runt om i länet återstår att se. När kostchefen i Aneby får höra om kritiken säger han att de ska lösa situationen. 

– Nu kommer jag inte ihåg de diagnoserna men det tillhandahåller vi i sådana speciella fall.

Då kommer man inte behöva läkarintyg?

– Nej det kommer man inte behöva, säger Kalle Tegenfeldt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.