I klippet ovan berättar utställningsproducenten Katali Jarefjäll bland annat om varför det var bra att svärdet inte var helt intakt när det hittades. Från och med i höst kan allmänheten se Sagas järnålderssvärd på Jönköpings läns museum. Foto: SVT/Linda Mathillas

Här läggs Sagas svärd i en särskild monter

Uppdaterad
Publicerad

Saga Vaneceks järnålderssvärd har nu lagts i en monter på Jönköpings läns museum. Det har snart gått två år sedan fyndet gjordes i sjön Vidöstern utanför Värnamo.

Egentligen skulle utställningen Kampen i tiden, där svärdet är en del, ha öppnat i våras. Men coronapandemin gjorde att Länsmuseet fick skjuta på premiären till november.

I klippet ser du när svärdet placerades i en specialbygd monter.

– Den ska ha alla de förutsättningar som svärdet behöver för att klara framtiden. Vi vill att många  människor ska komma och titta och häpna och förundras och längta efter att göra ett fornfynd, säger Katali  Jarefjäll, utställningsproducent på Jönköpings läns museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.