• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjömätaren Therese Sundberg, båt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du hänga med när sjömätaren Therese Sundberg med avancerad specialutrustning kartlägger Vätterns botten i jakten på miljögifter. Foto: Johannes Tolf/SVT

Här kartläggs Vätterns botten i jakten på miljögifter

Publicerad

Just nu genomförs undersökningar runt om i Vättern för att ta reda på hur det ser ut med miljögifter i den stora dricksvattentäkten. Sjömätningen genomförs med en speciell metod med avancerad teknik.

Under flera veckor kommer olika delar av Vätterns sjöbotten att kartläggas och mätas. Det är ett första steg i Sveriges geologiska undersökning, SGU:s kartläggning, för att reda på om det finns miljögifter i botten och omfattningen.

– Vi kommer att vara ute i minst tre veckor nu, säger Therese Sundberg som är sjömätare på Peab som ska leverera data till SGU.

Hon och hennes kollegor ska hämta hem mängder med data som ska avgöra var man senare kommer att ta bottenprover i jakten på miljögifter.

– Det är ju viktigt, inte minst med tanke på att Vättern är en stor dricksvattentäkt för många, säger Therese Sundberg.

Framtida åtgärdsplan

I sommar väntas bottenproverna att tas, därefter ska de analyseras och en rapport skrivas. Om ungefär ett år väntas resultatet presenteras.

– Då vet man kanske var man behöver genomföra eventuella åtgärder. Men det är för tidigt att säga vad det kan handla om i dagsäget.

När SVT:s reporter får följa med ut med båten som är utrustad med avancerad specialutrustning kartläggs botten utanför Huskvarna.

I klippet ovan ser du hur den speciella metoden går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.