En delad bild som visar till vänster en person stående i en trädgård iförd en blå jacka, och till höger en älg som går på gräsmattan framför ett hus. Den vänstra sidan fokuserar på personen, medan den högra sidan visar älgens rörelse i en tätortsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Engvall berätta om sina möten med älgarna och se hans video på dem i klippet ovan. Foto: SVT/Privat

Här springer älgarna runt i centrala Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

En älghona med två kalvar har flyttat in i centrala Eksjö. Nu har villaägare tröttnat på djurbesöken.

– Jag vågar inte släppa ut mina barn på morgonen längre innan vi ska till förskolan, säger Henrik Engvall.

Sedan flera år tillbaka har bostadsområdet Västra Brudbadet i Eksjö fått besök av älgar. Nu är det en hona med två kalvar som flera gånger i veckan strövar runt bland villaträdgårdarna.

Blivit jagade

– Jag vet att folk har blivit jagade, absolut. Det var en som blev jagad till skolan och jag har hört om andra som kommit emellan med sina barn och blivit jagade, säger Henrik Engvall.

Kommunen: ”Diskussion om utdrivning pågår”

Enligt Ingvar Lundquist, mät- och exploateringschef i Eksjö, är det polisen som kan besluta om eventuell skyddsjakt. Det är också till dem som allmänheten ska anmäla problemet.

Men att bedriva jakt i tätbebyggt område medför också risker. Därför ser kommunen över andra lösningar.

– Försök att driva ut de problematiska älgarna under älgjaktsperioden har gjorts tidigare år och en diskussion om det pågår även till årets älgjakt just nu, säger Ingvar Lundquist.

Se Henriks film på älgarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.