Vatten som har svämmat över krukor och stolar och ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur den höga vattennivån i Munksjön har svämmat över delar av omkringliggande område. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Här svämmar Munksjön över i Jönköping

Publicerad

Flera ställen i Jönköpings kommun har drabbats av översvämningar på grund av höga vattennivåer i sjöarna. Bland annat har det populära promenadstråket runt Munksjön i Jönköping delvis fått ledas om och vattennivån i Vättern är den högsta på cirka 40 år.

I klippet ovan ser du översvämningen vid bebyggelsen runt Munksjön.

Vattennivåerna började höjas redan i höstas efter den regniga sommaren, men det var efter snöovädret i början av april som flera platser runt omkring Jönköpings sjöar började svämma över.

– De åtgärder som kommunen gör i det akuta skedet är att spärra av de gång- och cykelvägar som står under vatten och hänvisa gående och cyklister till andra vägar, säger Annica Magnusson som är vattensamordnare på Jönköpings kommun.

Pumpat bort vatten

Tekniska kontoret har med räddningstjänstens hjälp pumpat bort vatten från roddklubbens fastighet vid Munksjön. Det har också lagts en tillfällig bro på promenadvägen runt Rocksjön i Jönköping.

Medelvattenståndet i Vättern är cirka 40 centimeter högre än normalt, vilket innebär en nivå på 88,9 meter över havet jämfört med normala 88,5 meter.

– I det mer långsiktiga perspektivet planerar vi för att bebyggelse runt sjöarna inte ska ha en lägsta golvnivå under +90,3 m över havet för att klara dessa höga flöden och vattennivåerna, säger Annica Magnusson.

Bygger vid Munksjön

När nu Skeppsbroparken vid Munksjön börjar byggas om några veckor kommer marknivån höjas på flera ställen och ett erosionsskydd byggas. Erosionsskyddet byggs med hjälp av stora och små stenar som binds samman av sand, grus och växtlighet. Växternas rötter bildar sedan ett nät som gör att stenarna hålls på plats.

Denna konstruktion ska göra att vågor och vind inte kan äta på strandkanten och få den att försvinna ner i sjön.

Kulmen nådd

Enligt Annica Magnusson verkar det just nu som att kulmen är nådd, så länge det inte blir väldigt mycket nederbörd som då gör att avrinningen mot sjöarna ökar igen.

– Nu kommer även växtsäsongen igång och då kommer växtligheten ta upp mer vatten vilket göra att avrinningen till sjöar och vattendrag kommer att minska från naturmarken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.