Fågelspindeln som hittades i fruktdisken på Ica Maxi i Jönköping är troligt vis en hane av arten mexikansk rödrumpad fågelspindel. Foto: Adrian Odenlid

Här fångas hårig spindel i fruktdisken

Uppdaterad
Publicerad

På något sätt har en spindeln av det större slaget lyckats ta sig till äpplena på ICA Maxi i Jönköping. Hur den kommit dit är än så länge oklart.

Kunderna på ICA Maxi fick oväntat sällskap i fruktdisken under måndagseftermiddagen. En spindel av den både den större och hårigare arten kröp runt bland frukten. Personalen ryckte in och lyckades fånga in spindeln

– Vi var nog en 15–20 personer som stod där och tittade på , säger Martina Trofast till SVT Nyheter Jönköping.

– Jag gillar inte spindlar alls egentligen, men jag ville ändå se hur de plockade in den, säger hon.

Spindeln finns nu på Tropicarium i Kolmården. ICA Maxi skriver på sin Facebook-sida att någon har setts lämna spindeln på högen med äpplen.

Delade teorier

Adrian Odenlid är djurvårdare på Tropicarium och han tror att spindeln kom via en frukttransport

– Jag tror att någon har placerat den på frukttransporten på Nya Zeeland. Jag tvivlar starkt på att den tagit sig in i transporten själv, säger han.

Adrian Odenlind tycker att spindeln påminner om en mexikansk rödrumpad fågelspindel. Spindeln är dock aningen blek vilket kan bero på stress eller att den ska ömsa skinn.

– Det finns 900 olika fågelspindlar så det är väldigt svårt att artbestämma exakt, säger han.

Adrian Odenlid berättar att spindlar av den här typer generellt är försiktiga av sig och undviker helst att konfronteras.

– De springer heller iväg och gömmer sig, säger han.

Adrian Odenlid berättar också att är det en art från Sydamerika eller Centralamerika kan den även sprätta iväg hår från bakkroppen som kliar väldigt.

– Men jag har inte sett någon antydan till det hos den här spindeln.

Väldigt stora gaddar

Att bli biten av en fågelspindel  kan göra ont då den har väldigt stora gaddar. Fruktkunderna  och personalen som var nära spindeln behöver dock inte oroa sig för att spindeln är farlig.

– Fågelspindlar är generellt inte farliga för människor, det är mer om man är känslig överlag som en del är för getingar till exempel.

– Den förlitar sig mer på sin storlek än sitt gift för att komma över ett byte.

”Det är en fin, stor spindel”

Spindeln verkar må bra där den är nu på Tropicarium och djurvårdarna har inte behövt göra några större insatser för den.

– Den har nog varit med om en stressad situation och då är det bättre att låta den vara ett tag och ta det lite lugnt, säger Adrian Odenlid.

– Den har inga yttre skador från fångsten och ser ut som en fin, stor spindel!

Har den fått något namn?

– Nej, vi har faktiskt inte gett den något namn än, men har kommit fram till att det är en hane, säger djurvårdaren Adrian Odenlid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.