Sedan den 12 maj är det 90 kilometer i timmen som gäller. Foto: TT

Hastighetsgränsen höjs till 90 igen på Nissastigen

Uppdaterad
Publicerad

Återigen är hastighetsgränsen 90 på Nissastigen. Efter att Gislaveds kommun tillsammans med flera kommuner överklagade att hastigheten sänktes till 80 gick regeringen emot Trafikverket och godkände överklagan.

Sedan den 12 maj är det den högre hastighetsgränsen som gäller.

– Regeringen godkände överklagan av skälet att det var en så lång sträcka som fick sänkt hastighetsgräns att det fick en alltför negativ påverkan på restiden och därmed tillgängligheten, säger Sandra Nordahl, enhetschef inom transportnät för nationell planering på Trafikverket.

Sandra Nordahl menar att en anledning till att Trafikverket sänkte hastigheten från första början är att vägen saknar mitträcke. Foto: Trafikverket

Det är ovanligt att regeringen godkänner denna typ av överklaganden och det har bara hänt tre gånger tidigare. Trafikverket står fast vid att vägens utformning lämpar sig bäst för 80 kilometer i timmen.

– Det bästa sättet att minska risken för mötesolyckor är att separera vägen med mitträcke. På vägar utan mitträcke behövs andra insatser för att skapa det säkra mötet. Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. Vi behöver nu se över hur vi kan arbeta vidare för att åstadkomma en förbättrad trafiksäkerhet på sträckan utifrån regeringens beslut, säger Sandra Nordahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.