Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tejptester visade att det finns asbest på Kulturskolan i Jönköping. Hur höga nivåer är inte klart än. Foto: SVT

Hela Tändsticksområdet ska undersökas – efter asbestlarm

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolan i Jönköping har tvingats hålla helt stängt under sommaren då man hittat asbest i dammet. Nu undersöks hela Tändsticksområdet efter mer asbest.

I samband med en miljöinventering på Kulturskolan i Jönköping så har man funnit asbest och som en säkerhetsåtgärd valde man att stänga igen lokalen, något som Jönköpings-Posten var först att berätta.

Stora delar av verksamheten har redan ledigt för sommaren men en teaterverksamhet berörs.

Det är ännu inte klart exakt hur höga värdena är. En sanering är beställd och förhoppningen är att den ska vara klar då Kulturskolans verksamhet drar igång igen i höst.

Hela området ska kontrolleras

Efter Kulturskolan så kommer Tekniska kontoret även att undersöka hela Tändsticksområdet efter just asbest.

– Ett par år kan det ta innan det är helt färdigt, säger Daniel Zetterlund, tekniska kontoret Jönköpings kommun.

Detta är asbest

Asbest har använts inom många olika områden och i många produkter, till exempel i: Asbestcementskivor (eternit) för tak och väggar, som tillsats till murbruk och fix/fog, armerad plast, elkablar och golvmaterial, isoleringsmaterial och packningar.

Att hantera asbest är farligt, det är klarlagt och välkänt. Om man andas in asbesthaltigt damm kan man bli allvarligt sjuk i bland annat cancer. De allvarliga sjukdomar man kan drabbas av i samband med asbest uppträder först efter 20-40 år.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.