Human bridge har tvingats bränna 40 ton kläder, som skulle ha finsorterats i andra EU-länder. Detta efter att länsstyrelsen förelagt ett vite mot organisationen på cirka 300 000 kronor.
Bakgrunden är att transporter från Human bridge vid tre tillfällen under våren har stoppats i tullen och av länsstyrelsen klassats som hushållsavfall eftersom det även funnits skor, skärp eller väskor, eller trasiga produkter i lasten. För att undvika ett vite har organisationen nu valt att skicka allt innehåll i de stoppade containrarna till förbränning.
Ökat behov
Hjälporganisationen har sammanlagt cirka 2 500 insamlingsboxar för kläder i ett stort antal svenska kommuner.
Från nästa årsskifte ska alla kommuner enligt EU:s avfallsdirektiv ha infört separat insamling av textilier, och den insamlade volymen beräknas därmed öka kraftigt.
– För att storskalig insamling och omhändertagande av begagnad textil ska fungera i Sverige behöver det gå att exportera insamlat material för finsortering inom EU, utan dagens begränsningar säger Lars Råsberg.
Väntar på tydligare kriterier
Enligt Naturvårdsverket är en ny avfallstransportförordning beslutad i EU. Om två år kommer det innebära tydligare kriterier för att bedöma om begagnade produkter ska betraktas som avfall eller inte
Hör mer om problematiken i ett reportage från i maj i klippet nedan.
Fakta: Insamling av begagnad textil
Enligt lagen ska begagnad textil som samlats in och transporteras till annat land vara i sådant skick att den kan uppfattas som möjlig att återanvända direkt, annars bedöms den som avfall. Även om en transport består av helt och rent som kan användas direkt, och sådant som är trasigt, ska hela transporten klassas om avfall. (källa: Human Bridge)