Det var i tisdags som hockeylaget HV71 mötte det finska laget Lukko Rama. Lagkaptenen i Jönköpingslaget, Chris Abbot, hamnade i slagsmål och gjorde sig så illa i handen att han nu blir borta i flera månader från hockeyn.
Tittade på matchen gjorde HV-fanet och hockeypappan Mikael Lundgren. Han har länge varit emot våldet i hockeyn men det som hände blev droppen.
– När man samtidigt hör när journalisterna som kommenterar matchen uttrycker sig i termer som att det är lika bra att spelarna får göra upp på isen för att lämna konflikten sedan. Samtidigt får spelarna slåss vidare. Det är en kultur som uppmuntrar våld, säger Mikael Lundgren.
Dubbla budskap
Enligt Mikael Lundgren, som har barn som spelar hockey, arbetar ungdomsklubbarna aktivt för att förebygga och ta avstånd från våld och slagsmål.
– Men det blir dubbla budskap när deras idoler samtidigt slåss och uppmuntras göra det.
– Jag gillar att det är adrenalin och tuffa tag i hockey. Det ska smälla på. Men det är skillnad på det och när det går över till misshandel och slag mot huvudet, säger Mikael Lundgren.
Han tycker att det är dags att hockeyförbundet och journalister tar sitt ansvar för att vända våldstrenden. I brevet som han skickat till hockeyförbundet och journalister vänder han sig bland annat till HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson.
– Vi avstånd från våldet, samtidigt är hockey en tuff sport, säger Agne Bengtsson.
”En tuff sport”
Hur kan det blir såhär?
– Det är en tuff sport och det är svårt att helt få bort det. Men det finns ett regelverk som vi ska följa och det förbjuder slagsmål, säger Ange Bengtsson.
Gör hockesverige tillräckligt för att motverka våld på isen?
– Ska jag vara ärlig jag är ej själv på isen så mycket och är dåligt insatt i hur man arbetar med detta måste på förbundet. Men vad jag vet är Sverige en av de nationer som gått förlängs på det här området. Men nu inträffade ju ett slagsmål och då är det inte tillräckligt, säger Agne Bengtsson.