Timur Uman, professor i företagsekonomi vid högskolan i Jönköping, sitter vid ett skrivbord i ett kontorslandskap, klädd i en blå tröja. Han använder en dator med en stor skärm. På skrivbordet finns en mus och ett par små svenska flaggor. I förgrunden syns även en dekoration med traditionell svensk klädsel. Rummet är upplyst av naturligt ljus som kommer från fönstren bakom honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Timur Uman, professor i företagsekonomi, berättar i klippet om demokratiseringsprojektet i Ukraina där han är en av projektledarna. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Högskolan i Jönköping i projekt för att stödja Ukrainas demokratisering

Publicerad

Internationella handelshögskolan i Jönköping kommer nu vara med i ytterligare ett projekt för att stärka den offentliga sektorn i östra Ukraina.

– Det är ett trainee-program som riktar sig till 25 tjänstemän från Sumyregionen i östra Ukraina, säger Timur Uman, professor i företagsekonomi.

Kommunala och regionala förvaltningar i framförallt östra Ukraina har dränerats på folk när många anställda har kallats till fronten för att strida.

– Mycket erfarenhet har försvunnit och därför behövs det också utbildning, säger Timur Uman.

Pågår under två år

Handelshögskolan i Jönköping är sedan tidigare med i ett projekt för att hjälpa till att demokratisera och modernisera den offentliga sektorn i kommunen Konotop.

– Vi tar med oss lärdomar därifrån, säger Timur Uman.

Deltagarna i det nya projektet kommer att vara chefer i den offentliga förvaltningen och syftet är att de i sin tur ska föra den nya kunskapen vidare i de organisationer där de verkar.

Utbildningen kommer att pågå under två år, två utbildningstillfällen i Moldavien och ett i Jönköping under 2026.

I klippet förklarar professor Timur Uman varför utbildningsprojektet i Ukraina är viktigt.

Finansiering

Projektet finansieras av Svenska Institutet (SI), med tre miljoner kronor, och är ett samarbetet mellan bland andra Jönköpings kommun, Jönköping International business school (JIBS), Moldavia state university och Sumy state university i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.