Robert Gunnarsson, vicerektor för utbildning på Högskolan i Jönköping, kollar i en utbildningskatalog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I utbildningskatalogen finns det betydligt fler utbildningar om hållbarhet att söka till idag än vad det fanns 2003. I klippet berättar Robert Gunnarsson, vicerektor för utbildning på Högskolan i Jönköping, varför högskolan utökat antalet utbildningar om hållbarhet. Foto: Irma Hellman/SVT

Högskolan i Jönköping satsar på utbildningar om hållbarhet

Uppdaterad
Publicerad

På 20 år har antalet utbildningar med ett hållbarhetfokus som ges på högskolan i Jönköping ökat massivt. Det har tillkommit 25 nya kurser som handlar om hållbarhet.

– Vi har sett att arbetsmarknaden förväntar sig att studenterna har de här kunskaperna, säger Robert Gunnarsson, vicerektor för utbildning på högskolan i Jönköping.

Högskolan antog en ny strategi 2020 om att bidra till hållbarhet. Sedan dess innehåller alla utbildningar som ges på högskolan inslag av hållbarhet. Innehållet ska vara kunskapsutvecklande om hållbarhet i förhållande till den profession som studenterna utbildas för. Enligt högskolans ledning efterfrågar arbetsmarknaden nya yrkesverksamma med kunskaper om hållbarhet.

– Vi ser att samhället i stort förväntar sig att de studenterna som examineras här ifrån ska ha de kompetenserna som behövs för att kunna verka i ett hållbart samhälle, säger Robert Gunnarsson.

Klimatförändringar i Sverige

I klippet berättar Robert Gunnarsson varför det är viktigt för studenterna att lära sig om hållbarhet.

Vill lösa samhällets utmaningar

Förutom den nya strategins påverkan har utbildningarna som ges som handlar om hållbarhet ökat rejält. Sedan 2003 har antalet program om hållbarhet ökat från 2 till 11. Och antalet kurser har ökat från 17 till 42 kurser.

– Vi ser att det finns stora samhällsutmaningar som vi vill vara en del av lösningen till, säger Robert Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet