Det var i augusti förra året som Nordskogens skola i Huskvarna öppnade som resursskola. I nuläget har skolan 15 elever men på sikt finns plats för uppemot 25 elever.
Totalt arbetar idag 17 personal på skolan som är anpassad för de elever som har stort behov av särskilt stöd över tid och som kommunen bedömer behöver gå i en anpassad skolmiljö.
Sedan tidigare finns även liknande skolor i Jönköpings kommun men i privat regi.
”Tillgänglig lärmiljö”
En väsentlig skillnad på Nordskogens skola, förutom tätare bemanning och ökad tillgång till särskilt stöd, är att lokalerna och lärmiljöerna är anpassade för färre elever.
Se mer i klippet ovan.
Rektorn Jon Borka säger att han är nöjd med hur det första året på skolan varit.
– Vi har en positiv utveckling och vi märker att eleverna trivs för de kommer till skolan, säger han.
Vad är en resursskola?
En resursskola begränsar sitt mottagande till elever som behöver särskilt stöd. Resursskolor är ofta små skolenheter som vanligen kännetecknas av anpassade lärmiljöer med små elevgrupper och hög personaltäthet.
Det är kommunen som beslutar om en elev ska placeras i en kommunal resursskola. Beslutet fattas efter ansökan av elevens vårdnadshavare, eller i vissa fall av elevens rektor.
Källa: Skolverket
Mer information kring hur man ansöker, vad som krävs för att ansöka och hur processen går till finns på Jönköpings kommuns hemsida.