Att mäta Sveriges självförsörjning av mat är svårt. Dels för att vissa råvaror vi äter inte odlas här, till exempel kaffe. Och vissa livsmedel som vi har gott om, som spannmål, kräver importerade varor som till exempel gödsel.
Men för att öka den inhemska produktionen och säkra landets självförsörjning av mat tog Hushållningssällskapet Jönköping initiativet till projektet Försörjningsbalans Kommun.
Bara två kommuner i länet
Sävsjö och Gislaved är de två kommuner i länet som jobbar med försörjningsbalansen. Men Frida Carlsson säger att fler kommuner vill vara med.
– Många kommuner i Jönköpings län önskar att man gör ett länsperspektiv på det hela, där man jobbar med alla kommuner och gör en regionsammanställning, säger hon.
I klippet berättar Frida Carlsson vad verktyget ska göra för nytta.
Försörjningsbalans Kommun
Försörjningsbalans Kommun är ett projekt och ett verktyg för att kunna mäta produktionen och konsumtionen av livsmedel inom ett geografiskt område. Projektet drivs av Hushållningssällskapen i landet. Syftet är att öka den inhemska livsmedelsproduktionen.
Dessa kommuner i landet är med och jobbar med Försörjningsbalansen.
Blekinge län
Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg
Jämtlands län
Härjedalen, Berg, Östersund, Strömsund, Åre, Krokom
Jönköpings län
Gislaved, Sävsjö
Kalmar län
Mörbylånga, Kalmar, Västervik
Kronobergs län
Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö, Älmhult och Alvesta
Norrbottens län
Piteå
Stockholms län
Norrtälje
Södermanlands län
Nyköping, Strängnäs
Västerbottens län
Umeå, Vännäs
Västernorrlands län
Ånge, Sundsvall, Sollefteå
Västra Götalands län
Grästorp, Essunga, Vara, Götene och Vänersborg
Örebro län
Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro
Källa: Hushållningssällskapet