Foto: Fredrik Weibull

Ett år sen Gicas död – ”Vi har lärt oss en del”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det ett år sedan Gica hittades död i Smedbyparken i Huskvarna. Gica var en hemlös man som var välkänd i trakten och händelse kom att beröra många människor i hela landet.

Det var den 8 augusti förra året som Gica hittades död i en park i Huskvarna. Initialt utredde polisen händelsen som misstänkt vållande till annans död, men efter obduktionen ändrades rubriceringen till mord. Kort därefter greps två tonåringar misstänkta för brottet. De båda friades från mord, men den äldre av pojkarna dömdes för grov misshandel. Eftersom den yngre var under 15 år när brottet begicks kunde han inte åtalas och dömas för brottet. Rätten ansåg dock i en så kallad bevistalan att pojken deltagit i misshandeln av Gica.

Ett mer observant samhälle

Ett år efter den tragiska händelsen har vi på SVT Jönköping träffat Iréne Linddahl, som i sitt arbete ofta träffade Gica.

Fallet ”Gica”

– Dels inom mig är det fortfarande en sorglig och ofattbar händelse. Sen den andra delen är att vi har lärt oss en del av det och att livet också måste gå vidare, säger Iréne Linddahl från kyrkhjälpen i Jönköping.

Hon tycker att händelsen har lett till att samhället i Huskvarna har blivit mer observant.

– Jag uppfattar att vi blivit mer observanta på att i tid se upp för saker och ting som kan störa det goda i samhället, säger Iréne Linddahl.

Måste bygga upp förtroendet för EU-migranter.

Hon tror att händelsen har ökat förståelsen för de EU-migranter bland invånarna i Huskvarna, men att det finns mycket kvar att göra för att hjälpa dem att integreras i samhället.

– Vi ser att det är ännu viktigare att vi bygger upp förtroende och tillit, så om det skulle hända någonting alarmerande, känner de sig trygga och kan prata med oss om det, säger Iréne Linddahl.

Iréne har ibland kontakt med Gicas syskon, som är missnöjda med domen.

– De saknar sin bror och tycker fortfarande det är tragiskt det som hände. Och att utfallet på domen blev som den blev, säger Iréne Linddahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet