Anders Johansson blir undersökt av en optiker på distans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Synsam i Eksjö görs cirka en tredjedel av synundersökningarna på distans. Följ med på en undersökning i klippet ovan. Foto: Ebba Öberg/SVT

I Eksjö görs en tredjedel av synundersökningarna på distans

Publicerad

Många optikerkedjor erbjuder synundersökningar med hjälp av en optiker på distans. På Synsam i Eksjö har metoden blivit ett sätt att korta väntetiderna.

– Vi ser att kunderna får vänta länge på en optikertid, och vi har för få optiker för att täcka hela landet, säger Håkan Broman, klinisk chef.

Cirka 10 procent av Synsams synundersökningar sker med en optiker på distans, något kedjan började med för tre år sedan. En assistent finns med på plats för att utföra vissa moment och optikern sitter uppkopplad digitalt.

Men på mindre orter är denna typ av undersökning vanligare.

– Här i Eksjö görs cirka 30 till 40 procent av våra synundersökningar såhär, säger Käth Pyyhtiä, butikschef i Eksjö.

Konceptet kritiseras

Men konceptet med optiker på distans kritiseras av yrkesorganisationen Optikerförbundet som menar att det är svårt för optikern att upptäcka förändringar i ögonen när man inte är på plats.

De menar att tillgången på optiker är god och att bristen på optiker som butiker upplever, handlar om att butikerna gör för många synundersökningar.

Men Håkan Broman på Synsam delar inte den bilden.

– Vi ser det här utifrån kundens perspektiv, och kunden får vänta länge på att få en optikertid. Att träffa patienten lite oftare gör att man får en tryggare vård och vi kan finna problem snabbare, säger han.

Rune Brautaset sitter uppkopplad digitalt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet och hör mer om vilka risker Optikerförbundet ser med distansundersökningar. Foto: Ebba Öberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.