Göran Hägglund Foto: Jonatan Nilsson

Inte ett enda politiskt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Inte ett enda politiskt uppdrag. När Göran Hägglund kliver av som partiledare gör han det med ambitionen att starta ett nytt kapitel i livet.

– För min del så är det nog bra nu. Jag har funnits i centrum av svensk politik i nästan 25 år. Jag är den i riksdagen som varit med under den längsta tiden av alla. Jag vill helt enkelt göra något annat.

Göran Hägglund sorterar blad kartonger och papper hemma i huset på höjderna i Jönköping. Det är någon vecka sedan avtackningen i regeringskansliet och det blev många presenter som nu packas upp. Bland dem ett foto av Aftonbladets Kai Rehn.

– Han var här och lämnade in den i går kväll. Tyvärr var jag inte hemma men jag blev väldigt glad och det tog tid innan jag kom på var den var tagen – valrörelsen 2006 i Borgholm.

900 möten

Göran Hägglund konstaterade i en tweet strax före avtackningen att det hann bli 900 gruppmöten med KD:s riksdagsgrupp och menar att hade politiken lärt något av ishockeyn så hade hans kavaj hissats i kammaren. Vilket kollegorna i folkpartiet tog fasta på och lät sy upp just en kavaj med texten Hägglund 900.

– Den är lite stor – mer passande för Jan Björklund, men den är helt okej ändå, skrattar Göran Hägglund och kränger på sig den röda kavajen.

Men hur kändes det att ta beslutet och hur känns det nu när du faktiskt har slutat?

– Den första känslan var nog glädje och att kunna lyfta av den ryggsäck med ständig ansvar som jag haft i många år. Som partiledare vaknar man till nyheterna varje dag och står alltid redo att kommentera eller agera efter rapporteringen. Man är aldrig ledig. Men tolka det inte fel; det är inte synd om politiker, det är självvalt och de här åren har varit fantastiska.

Har ökat

Hägglund säger att beslutet att hoppa av som partiledare inte har något att göra med KD:s dalande opinionssiffror.

Tvärtom menar han att förtroendet för partiet har ökat.

– I Aftonbladets senaste undersökning visade siffrorna att jag var den partiledare som hade störst förtroende. Och vi gör nästan alltid bättre valresultat än vi gör under mellanvalsperioderna.

Hägglund konstaterar att politikerrollen och tempot har förändrats drastiskt under åren som gått.

– Inte minst vad gäller medias bevakning som blivit mycket tuffare. Det bli mer närgånget och tittaren eller läsaren får allt mindre tid till analys.

Valsegern 2006

De största politiska framgångarna och bakslagen summerar han så här:

– Den största framgången var naturligtvis när vi vann valet 2006. Och om man ska nämna bakslag så var det när vi förlorade valet förra året.

Så, vad ska du göra nu?

– Det finns gott om förslag – från erbjudanden om fast anställning till att driva egen verksamhet och skriva böcker. Jag har ju lite tid att fundera.

Är det något du fått försaka under alla år med politiken?

– Absolut. Jag har hundratals böcker jag vill läsa, jag vill motionera mer, jag vill resa och gå på konserter och teater.

Motionera? Vilken form?

– Jag springer gärna. Och jag är mer långdistans är snabbfot.

Så maratonlopp är det något för dig?

– Vi får se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.