En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra delen visar en person med lång hår, klädd i en mörk tröja och en medaljong. Den högra delen visar en serie solpaneler installerade på en öppen yta under en klar blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker, om att fler ansökningar om solparker lämnats in i Jönköpings län. Foto: Gustaf Söderström/SVT/TT

Intresset för solparker ökar i Jönköpings län – men få har byggts

Uppdaterad
Publicerad

Det har gjorts allt fler ansökningar om att få bygga solparker i länet. Intresset är större här än i många andra delar av landet. Samtidigt har fortfarande få solparker byggts.

I klippet: Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker, berättar om det stora intresset för solparker i länet.

Under januari till juni 2024 kom det in 18 ansökningar till länsstyrelsen om att få bygga nya solparker i Jönköpings län. Det är en stor ökning. Effekten av dessa solparker skulle innebära en fördubbling i elproduktion jämfört med samtliga ansökningar som kom in från 2019 till 2023.

– Vi ser en enorm potential och utveckling i de här ansökningarna, säger Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker.

Finns en stor solpark i länet

Samtidigt finns det i dag endast en större solpark i Jönköpings län, i Gislaved, och tre små i andra delar av länet. Just nu är 28 ansökningar i kö hos länsstyrelsen. Under första halvåret i år godkändes fem stycken.

– Vi önskar att länsstyrelsen skulle kunna gå igenom ansökningarna snabbare eftersom det är viktigt att få till den här energiomställningen, säger Madeleine van der Veer.

De 18 ansökningarna som kom in första halvåret 2024 skulle sammanlagt ge 0,6 TWh, vilket motsvarar hushållsel för 120 000 hushåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.