En delad bild där vänster sida visar närbild av gröna blad med ljusa knoppar, och höger sida visar en person klädd i en reflexjacka i stark gul färg, stående utomhus med en grå bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Kumb berättar vilka arter som är vanliga här – och hur de försvårar en säker infrastruktur. Foto: SVT

Invasiva arter är ett växande problem för Trafikverket

Publicerad

Lupiner, parkslide och andra invasiva växter ökar i landet. För Trafikverket innebär det stora kostnader och svårigheter med att ta hand om vägarna.

På bygget av nya riksväg 40 mellan Nässjö och Eksjö har man stött på flera olika invasiva arter. För att inte arterna ska sprida sig vidare och konkurrera ut den naturliga floran måste de bekämpas.

– Vi måste hantera dem annars kommer problemet bli ännu större, säger Trafikverkets miljöspecialist Frida Kumb.

Återanvänder massor

Metoden som använts mellan Nässjö och Eksjö är täckning. Det vill säga att jorden med de invasiva arterna täcks över med en duk som förhindrar att växterna växer upp igen. Duken täcks sedan med ny jord.

På riksväg 40 har man grävt bort de jordmassor med invasiva arter och återanvänt jorden lokalt i projektet. Dels för att slippa köpa in mer massor där det behövts, men också för att förhindra att arterna sprider sig när jorden måste transporteras bort till en deponi.

Se de olika arterna i videoklippet och hör vilka problem de ställer till med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.