– Det är nervöst nu, vi får se vem som vinner, säger Hamlet Tanjub från Borgholm.
Uppdraget som pizzabagarna fått var att göra dels en vegetarisk pizza och dels en småländsk på lokala råvaror som förutbestämts.
– Jag gjorde en med bland annat isterband och lingon, berättar Josef Habib, som annars bakar pizzor i Nässjö.
Är det något du kommer börja servera på din pizzeria?
– Ja, kanske. Den vegetariska kommer jag i alla fall att prova. Den känns som en bra pizza.
Under eftermiddagen var det stundtals trångt runt pizzaborden. Det var nämligen inte bara juryn som fick provsmaka, utan samtliga pizzabagare gjorde också pizzor till besökarna, som fick ge sin röst.
Kul med isterband på pizzan
– Kul att de har fått till det småländska och blandat in isterband, säger Jacob Jurius som var där och provsmakade.
Det småländska pizzamästerskapet är ett samarbete mellan länsstyrelserna i de tre smålandslänen och Öland. I juryn fanns landshövding Helena Jonsson och flera yrkeskockar.
Juryns vinnare blev förra årets tvåa, Raymond Hanna, som driver restaurang i Västervik med sin smålandspizza med isterband, äpplen, fänkål och betor, och den vegetariska med bland annat paprikasås istället för tomatsås. Juryns motivering löd:
Gott hantverk av förstklassiga råvaror, lyfter pizzan till en ny nivå.
Unik deg, samt fina smakkombinationer tillsammans.
Josef Habib, Nässjö och Hamlet Tanjub, Borgholm fick dela på folkets röst.
I klippet berättar pizzabagarna och juryn mer om pizzorna