En läkare sitter i en stol

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Trofast, verksamhetschef intensivvården på länssjukhuset Ryhov, beklagar avhoppet från två medarbetare. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Iva-chefen om uppsägningarna: ”Mycket kompetens försvinner”

Publicerad

Verksamhetschefen på intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping är bekymrad över beskedet att två medarbetare på kliniken har sagt upp sig. Orsaken är förslaget att ta bort en extra arbetstidsförkortning.

– Nästa gång vi lägger schema har vi färre personer att tillgå, säger Magnus Trofast, verksamhetschef.

I klippet: Hör Magnus Trofast berätta vilka konsekvenser personaltappet får.

Regionledningen har lagt ett förslag om att ta bort den extra arbetstidsförkortning som intensivvårdssjuksköterskorna i regionen har. I stället är planen att kompensera sjuksköterskorna med högre lön.

I går kom beskedet att två ivasköterskor har sagt upp sig med anledning av beskedet.

Mycket kompetens försvinner

På iva på länssjukhuset Ryhov arbetar idag 60 iva-sjuksköterskor.

Två sjuksköterskor som säger upp sig låter inte så mycket – hur påverkar det er?

– Varje person är viktig. Det är inte heller lätt att anställa nya sjuksköterskor bara så där, det krävs ett års specialistutbildning och sedan inskolning på det, säger Magnus Trofast.

Intensivvården i Jönköping har som övrig sjukvård precis ändrat schemaläggningen utifrån EU-direktivet om 11 timmars dygnsvila. Iva i Jönköping har också under vintern utökat från sju till åtta vårdplatser.

I klippet nedan: hör Pernilla Svensson, ivasköterska, som sagt upp sig på grund av förslaget att ta bort sjuksköterskornas extra arbetstidsförkortning på iva.

En sjuksköterska tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Svensson, specialistsjuksköterska, är en av de sjuksköterskor som nu sagt upp sig när regionen vill ta bort redas extra arbetstidsförkortning. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.