Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Acko Ankarberg blir sjukvårdsminister i nya regeringen. Foto: TT/Zimmerman

Jackpot för KD i länet – flera lokala ministerposter

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de nya ministrarna i den regering som idag presenterades kommer från Jönköpings län, det handlar om Jakob Forssmed, Acko Ankarberg Johansson och Andreas Carlson – samtliga kristdemokrater.

Jakob Forssmed bördig och uppväxt i Huskvarna får en tung ministerpost då han tilldelas ansvaret för socialdepartementet som socialminister. Han kommer även få ansvar för idrottsfrågor.

I samma departement hamnar Acko Ankarberg Johansson, även hon från Huskvarna. Hon har ju varit sjukvårdspolitisk talesperson för KD och får posten som sjukvårdsminister.

– Det känns väldigt inspirerande att bli minister för sjukvårdsfrågorna. Vi kommer nu att se över frågan om att flytta över ett större ansvar för sjukvården till staten, säger Acko Ankarberg (KD).

Bostadsminister

Andreas Carlson från Mullsjö, som sedan 2015 varit gruppledare för kristdemokraternas riksdagsgrupp samt talesman i rättspolitiska frågor blir ny infrastruktur och bostadsminister i den nya regeringen.

Anna Tenje som nu är kommunstyrelsens ordförande i Växjö har också påbrå från Jönköpings län. Hon är född i Värnamo. Hon blir nu äldre- och socialförsäkringsminister.

Hela listan på vilka som blir ministrar ser du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.