Ordförande fån Jägareförbundet står i en skogsmiljö, klädd i en rutig skjorta, med en trästruktur i bakgrunden som liknar en jaktstödsplattform. Grön vegetation syns runt omkring och skogsträd sträcker sig uppåt i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Lindblad berättar i klippet hur stor chans det är för en jägare att få skjuta en älg. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/ SVT

Jägareförbundet: Minskad älgstam leder till färre jägare – ”Svårt att få in unga”

Uppdaterad
Publicerad

Läget inför årets älgjakt liknar i mångt och mycket de förutsättningar som fanns inför förra årets jakt. Älgstammen är klen, vissa jaktlag avstår att jaga och vissa skjuter bara kalvar.

Enligt Jägareförbundet innebär återhållsamheten att intresset för jakt minskar bland unga – något man också ser i antalet registrerade jaktkort så här långt i år.

– Vi jägare börjar bli äldre och äldre och det är svårt att få in ungdomarna i jakten, säger Gunnar Lindblad som är ordförande för Jägareförbundet i Jönköping.

I klippet berättar Gunnar Lindblad vilka anledningar som han tror detta beror på.

ÅRETS ÄLGJAKT

2 467 älgar får skjutas under älgjakten i länet.

Antal lösta jaktkort i Sverige har minskat med fem procent sedan 2019 och i år har 277 043 löst hittills i Sverige.

Förra året registrerades 11 737 jaktkort i Jönköpings län och siffran i år ser ut att minska.

Källor: Länsstyrelsen, Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.