• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En åkare i en skateboardpark gör ett hopp med sin kickbike över kanten av en betongramp. Personen har på sig en hjälm och sportkläder, medan omgivningen visar en grön park.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
James Carlsson åker i skateparken på Rosenlund i Jönköping i stort sett varje dag. Se vad han saknar i klippet. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

James jublar över ny skatepark i världsklass: ”Börjat tröttna”

Uppdaterad
Publicerad

KFUM Jönköping Ungdomens Hus har fått 10 miljoner kronor beviljat av Allmänna arvsfonden och med pengarna ska man bygga en förstklassig skatepark.

Tanken är att den nya skateparken ska hålla OS-standard bli en av Sveriges bästa tillsammans med den som idag finns i Varberg. Parken ska ligga på Rosenlund i Jönköping där den nuvarande ligger.

Allmänna arvsfonden helfinansierar inte projekt utan det behövs tjugo procent finansiering från annat håll. Därför måste KFUM nu söka 2,5 miljoner kronor för att få loss de tio miljonerna. Resten av pengarna som man söker är från Jönköpings kommun som äger marken som parken ligger på, RF Sisu, och lokala sponsorer.

Då förväntas den vara klar

Förhoppningen är att parken ska börja byggas inom ett halvår och stå klar om mellan ett och ett och ett halvt år.

Skateboard på OS

Skateboard finns på OS-programmet sedan Tokyo 2021 och man tävlar nu i grenarna street och park. Inför OS 2028 i Los Angeles kommer även grenen Vertramp att läggas till.

Det man planerar att bygga i Jönköping är en street – och en vertyta på internationell nivå.

Street

Streetbanor i internationell nivå i Sverige finns i princip bara i Varberg och det skulle göra att skateparken i Jönköping skulle locka till sig skejtare från både resten av Sverige och Europa.

Park

I park tävlar man i en skålformad ”bowl”. En bowl finns redan i Jönköping som är helt okej enligt KFUM.

Vertramp

Vertikala ramper (så kallade vertramper) finns det 5-6 stycken av i Sverige, den närmsta från Jönköping ligger i Halmstad.

Källa: Adam Starck, skateansvarig på KFUM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.