”Jätteviktigt att han döms – har krossat min barndom”

Uppdaterad
Publicerad

Den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic dömdes av FN:s särskilda krigsförbrytartribunal i Haag till livstids fängelse för krigsförbrytelse under Bosnien-kriget på 1990-talet.

– Det är jätteviktigt att han döms, han har krossat min barndom och förstört många människors liv, säger Azra Muranovic från Värnamo som var på plats när domen lästes upp.

Azra Muranovic föddes i Prijedor i Bosnien, men hon och hennes familj tvingades fly till Sverige i slutet av kriget.

– Jag var fem år när jag kom till Sverige.

Påverkat hennes liv

Och trots att hon känner sig som en riktig Värnamobo så har flykten och kriget påverkat hela hennes liv.

– Jag har en magisterexamen i fred- och utveckling och det tror jag inte att jag hade studerat om jag haft en annan bakgrund.

Azra Muranovic, som delvis bor i Bryssel eftersom hennes man jobbar för EU-kommissionen, fanns på plats när krigsförbrytartribunalen i Haag på onsdagen meddelade att Ratko Mladic döms till livstids fängelse för krigsförbrytelser under kriget i Bosnien 1992-95.

Azra Muranovic och hennes make Satko Mujagic i Prijedor i somras. Foto: Privat

Den nu 74-årige Ratko Mladic greps i Serbien 2011 och utlämnades då till tribunalen i Haag. Han har anklagats för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med kriget i Bosnien. Han anklagas för delaktighet i den 44 månader långa belägringen av Sarajevo där runt 10.000 människor dödades, samt massakern i Srebrenica där över 8.000 muslimska män och pojkar avrättades. Omkring 100.000 människor dog i det tre år långa kriget och över 2,2 miljoner människor tvingades fly.

Förnekar brott

Ratko Mladic har nekat till anklagelserna som riktats mot honom i krigsförbrytartribunalen, men fälldes på tio av elva åtalspunkter. Den åtalspunkten han inte fälldes för var den som gällde folkmord på en rad andra platser än Srebrenica.

– Det är lite blandade känslor över att han inte dömdes för folkmord på fler platser i Bosnien, säger Azra Muranovic.

Hon berättar om att det var starka känslor hos många som fanns på plats i Haag i dag. Men trots att det är över 20 år sedan kriget avslutades finns det många sår kvar.

– Det är fortfarande många människor som saknas efter kriget och varje år hittas nya massgravar i Bosnien, berättar Azra Muranovic.

Viktig dom

I hennes hemkommun Prijedor var det före kriget ungefär 40 procent av befolkningen som var muslimer. Direkt efter kriget var det endast två procent.

– Nu är det fler, men många av dem är inte bofasta utan är där mest sommartid, säger Azra Muranovic.

 Livstidsdomen för Ratko Mladic ser hon som oerhört viktigt.

– Det här har präglat hela mitt liv, det känns som att det avrundades i dag, säger Azra Muranovic.

Under eftermiddagen reste hon tillbaka till hemmet i Bryssel. Men det blir även många resor hem till Värnamo framöver eftersom hon är ersättare både i region- och kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.