En kvinna står på en gata med butiker i bakgrunden. Till höger visas en hand som håller en broschyr med rubriken ”OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER”, som ger information till svenska medborgare. Miljön ser ut att vara en stadsmiljö med träd och bänkar längs gatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Ståhlgren är bara en av de länsbor som erkänner att hon är dåligt förberedd för en kris. Hör fler röster i videon. Foto: Linda Mathillas/SVT

Jennie om sin hemberedskap: ”Är inte så förberedd – det är dumt”

Uppdaterad
Publicerad

Hur väl klarar vi oss i en kris eller krig? Det är frågor som uppmärksammas under beredskapsveckan. Men få länsbor som SVT träffade på stan är förberedda.

Beredskapsveckan som startade 2017 leds av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och genomförs av flera aktörer. Temat i år är ”Sätt i gång!” vilket är en tydlig uppmaning till alla som inte redan gjort det, att ta ansvar för den egna hemberedskapen.

Rekommendationen är att alla privatpersoner ska ha en hemberedskap för att klara sig utan samhällets hjälp i en vecka, men hur ser det då ut?

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.