Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad EU-parlamentarikern Johan Nissinen (SD) tycker om dokumentären SD-bögar där han träffar journalisten Erik Galli. Foto: SVT

Johan Nissinen om dokumentären SD-bögar: ”Är nöjd med hur den blev”

Publicerad

I SVT-dokumentären SD-bögar tas fenomenet, som benämns som homonationalism, upp. EU-parlamentarikern Johan Nissinen från Värnamo är en av personerna som vi får följa.

– Jag ville vara med och ge mitt perspektiv på den här frågan som inte belysts tidigare.

Att vara homosexuell och rösta på SD eller vara engagerad i partiet har länge varit tabu. I dokumentären har journalisten Erik Galli följt flera homosexuella SD-väljare, folkvalda och debattörer.

Vi får bland annat följa EU-parlamentarikern Johan Nissinen från Värnamo. Han har varit med i partiet sedan 2011 och kom ut som homosexuell 2018.

– Det var mycket tuffare att komma ut som Sverigedemokrat än som homosexuell, säger han.

Stöd från partikamrater

Sverigedemokraterna är ett parti som har röstat mot de flesta HBTQ-reformer i riksdagen. Men Johan Nissinen säger att han fått stöd från sina partikamrater sedan han valde att komma ut som homosexuell. I dokumentären visar han upp ett stöttande sms från Björn Söder från när han valde att berätta om sin homosexualitet.

I dokumentären får vi möta Johan Nissinen i Bryssel där han sedan tre år tillbaka sitter i EU-parlamentet. Vi får också följa honom hem till Värnamo när han besöker sina föräldrar.

I klippet hör du bland annat Johan Nissinen förklara hur han ser på dokumentären och sina möjligheter att påverka SD i HBTQ-frågor.

Se dokumentären SD-bögar på SVT Play.

I SVT-dokumentären SD-bögar får vi följa politikern Johan Nissinen i Bryssel men även hemma i Värnamo. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.