• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En sjuksköterska håller i ett bandage. Bredvid ligger en patient på en röd brits och tappas på blod. I bakgrunden finns ett fönster med en ljusstake.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Ahlberg var nära att dö som barn efter en olycka och behövde många liter blod. Hör honom och andra blodgivare berätta hur det går till att ge blod. Foto: SVT

Johan var med om en olycka som barn – nu ger han blod

Publicerad

I väntrummet på Blodcentralen i Jönköping trillar det in blodgivare titt som tätt.

En av dem är Johan Ahlberg, som var nära döden som barn, och behövde många liter blod för att överleva. I dag vill han ge tillbaka.

– Det var nätt och jämnt att jag klarade mig.

Hör blodgivarna Johan Ahlberg och Nellie Heiver berätta hur det går till när man ska ge blod – i videoklippet.

Under 2023 hade Region Jönköpings län cirka 8000 blodgivare och på Blodcentralen i Jönköping tar man emot givare tre gånger i veckan.

21-åriga Nellie Heiver i Jönköping ansökte om att ge blod som 18-åring. Hon tycker att skolorna behöver bli bättre på att informera om möjligheten, då hon upplever att det sällan pratas om i hennes generation.

– Det är en så liten gärning men det kan rädda liv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.