Jönköpings flygplats ger inte upp hoppet om reguljärflyg

Publicerad

Det har inte flugit några reguljärflyg från Jönköpings flygplats sedan 2020 men det är fortfarande ett krav enligt flygplatsens ägardirektiv. Därför kollar ledningen på vilka möjligheter som finns – men när reguljärflyg åter kan bli verklighet är oklart.

Ledningen för Jönköpings flygplats ”tror och hoppas” att det kommer flyga reguljärflyg från flygplatsen i framtiden. Det är också ett måste eftersom det står i flygplatsens ägardirektiv. Men vägen dit tycks vara lång och beroende av flera andra.

– Det krävs pengar. Både från flygbolag och andra som kan tänkas vara intresserade av att starta linjen och gå in med stöd eller risktagande, säger Henrik Älverdal som är kommersiell chef för Jönköpings flygplats.

Hur långt in i framtiden ligger det?

– Det är jättesvårt att svara på i och med att beslutet inte riktigt ligger hos oss själva utan framför allt hos ett flygbolag. Man brukar normalt sett säga att när man väl har ett avtal bör man vänta minst sex månader innan man kan starta igång flygandet eftersom det ska säljas in och marknadsföras, säger Henrik Älverdal.

Allting kommer tillbaka till efterfrågan

Tidigare har det flugit reguljära flyg till Frankfurt från Jönköpings flygplats men den linjen lades ner 2019. Sedan var det bara det reguljära passagerarflyget till Stockholm kvar men den linjen upphörde precis i början av pandemin.

– Det var en bristande efterfrågan och sedan insåg flygbolaget att det sannolikt inte skulle bli någon efterfrågan alls. Då stoppade man trafiken först tillfälligt men sedan har man inte lyckats återstarta den igen, säger Henrik Älverdal.

I klippet berättar Henrik Älverdal hur det kommer sig att efterfrågan kommit tillbaka efter drygt tre år.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.