Jönköpings kommun är en av få kommuner i länet som inte har friskvårdsbidrag för sina anställda. I stället erbjuds de att träna gratis en gång i veckan på kommunens egna anläggningar, badhus och gym. Några förvaltningar har också en timmes friskvård i veckan på arbetstid.
Ny friskvårdspolicy tas fram
Men nu håller kommunen på att se över sin friskvårdspolicy och frågan om friskvårdsbidrag är en del i den översynen.
– Vi hoppas att vi kan fatta ett beslut om en ny friskvårdspolicy i början av nästa år, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
Men om det innebär att Jönköpings kommun nu kommer att införa friskvårdsbidrag nästa år vill Ann- Marie Nilsson inte svara på i nuläget.
Många använder inte friskvårdsbidraget
Ett friskvårdsbidrag på upp mot 2 000 kronor per år för alla 14 000 anställda i Jönköpings kommun skulle innebära en kostnad på 28 miljoner kronor om alla nyttjade det fullt ut.
Men undersökningar som gjorts visar att ungefär hälften plockar ut sitt friskvårdsbidrag, vilket skulle halvera den kostnaden. I många kommuner är det bara upp mot en tredjedel som nyttjar friskvårdsbidraget och då skulle det bli en kostnad på runt tio miljoner kronor per år för Jönköpings kommun.
I klippet ger Visions David Eriksson sin syn på hur stort friskvårdsbidraget borde vara.
Hur använder du ditt friskvårdsbidrag?
Sami • Betalar halva årskortet på gym med det, tränar på en av de dyrare i Stockholm. Skulle träna ändå utan friskvårdsbidrag men det finns ju klart samband mellan summan av friskvårdsbidrag och vad jag tycker om företaget. Det blir ju en ge och ta situation ju mer extra företaget ger, desto mer extra kommer jag göra för företaget. Skulle de betala ett helt årskort så skulle vi vara överens och kanske le lite extra mot VDn och chefen.